Mens en Dier

10x: de ergste drek die WikiLeaks-oprichter Assange naar boven haalde

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is na zijn vrijlating aangekomen in Australië. Hij sloot een deal met de Verenigde Staten, waardoor hij geen celstraf meer hoeft uit te zitten.

Hij heeft schuld bekend aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren. De lengte van de straf komt overeen met de tijd die hij al heeft vastgezeten. De afgelopen jaren haalde hij met WikiLeaks een hoop drek naar boven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

Guantanamo Bay

In 2011 publiceerde hij geheime documenten over het misbruik van 800 gevangenen in Guantanamo Bay, met daarin details over de martelingen die er plaatsvinden.

De documenten onthullen dat de Verenigde Staten jarenlang willens en wetens 150 onschuldige mannen vasthielden. Onder de gevangenen waren een 89-jarige Afghaanse man met dementie en een 14-jarige jongen die was ontvoerd.

Inlichtingendiensten uit China, Oezbekistan, Libië en andere landen werden uitgenodigd om gevangenen te ‘ondervragen’.

Irakoorlog

WikiLeaks publiceerde geheime documenten over de Amerikaanse oorlog in Irak, met daarin details over 66.000 burgerdoden, martelingen, verkrachtingen, misbruik en andere gruwelijke oorlogsmisdaden.

De VS en Groot-Brittannië beweerden dat er geen officiële lijst van burgerslachtoffers was, terwijl ze het aantal burgerdoden nauwgezet bijhielden.

In de stukken valt te lezen dat soldaten van het huurlingenleger Blackwater lukraak om zich heen schoten. Eén van hen schoot op een auto, waarbij de vader omkwam en de vrouw en dochter gewond raakten.

WikiLeaks publiceerde geheime beelden die laten zien hoe het Amerikaanse leger in 2007 in Bagdad talloze burgers en twee Reuters-journalisten doodde.

Afghanistan

WikiLeaks dumpte 91.000 documenten over de oorlog in Afghanistan en Amerikaanse oorlogsmisdaden. Daaruit bleek dat het aantal burgerdoden zwaar werd ondergerapporteerd. Aannemers in de Amerikaanse defensie-industrie maakten in Afghanistan gebruik van minderjarige prostituees. De Taliban werden tijdens de Amerikaanse aanwezigheid steeds sterker.

Vault 7

WikiLeaks publiceerde lekken van de CIA over de hacktools van het agentschap. De lekken onthulden dat de CIA onder meer de iPhone van Apple, Android van Google en Windows van Microsoft kan veranderen in een wapen. De CIA beschikt ook over tools om op afstand smart-tv’s te hacken.

Inmenging

WikiLeaks onthulde ook hoe de VS invloed uitoefenen op andere overheden en organisaties. Amerika probeerde de VN te beïnvloeden en steunde dictators in Tunesië, Egypte, Jemen, Saoedi-Arabië en Pakistan. Deze overheden kregen financiële en militaire steun. De stukken onthullen ook dat de VS in verschillende landen de verkiezingen hebben gemanipuleerd.

IS

WikiLeaks bracht ook allerlei documenten naar buiten over de opkomst van terreurgroep IS, die volgens Assange is opgezet door de CIA.

Stratfor

WikiLeaks publiceerde 5 miljoen e-mails van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor, ook wel de ‘schaduw-CIA’ genoemd. De e-mails onthullen hoe de Amerikaanse overheid en grote corporaties activisten en demonstranten bespioneren.

TPP, TTIP en TISA

WikiLeaks publiceerde voorlopige versies van internationale handelsverdragen, die lieten zien hoe de VS probeerden een nieuwe wereldeconomie te creëren, waarbij multinationals ongelimiteerde macht zouden krijgen.

NSA

WikiLeaks onthulde dat de NSA wereldleiders, met name Europeanen, op de korrel had met het oog op de Amerikaanse geopolitieke belangen.

Hillary Clinton

WikiLeaks openbaarde e-mails van de Democratic National Committee, die Hillary Clinton in een kwaad daglicht zetten. De onthullingen ontketenden een felle discussie over de integriteit van het Amerikaanse politieke proces en de transparantie van Clintons campagne.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 163 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Puntje puntje.........
Puntje puntje.........
2 dagen geleden

Eindelijk gerechtigheid voor Assange!!!!!!

Pitkin
Pitkin
2 dagen geleden

Wat een held, deze man!

Magda
Magda
2 dagen geleden

Well, I read he was ordered to delete all the ‘secret’ files he had on the culprits. No problem. They were online, they are still online. I think a lot of people still have all those documents and some of them are real good pc hackers methinks. They know ways to stay off the hook and keep the files.
They will show up again, don’t worry…… The internet never forgets, you know. You just have to know how to find it and stay hidden.
I am a computer blonde grandma, I can only abuse the internet and then press HELP! hihihi…

Puinhoop
Puinhoop
2 dagen geleden

Ik snap wel dat de VS deze man graag wilden hebben. Man man wat een ellende heeft bijv. de VS gebracht..

Back to top button
47
0
We lezen graag je reactie!x